Hoera, een video! En nu? Een handige checklist om je video te verspreiden.

Geplaatst op 23 februari 2021
Hoera, een video! En nu? Een handige checklist om je video te verspreiden.

Jouw (bedrijfs)film is klaar. Gefeliciteerd! Nu kun je jouw doelgroep makkelijk kennis laten maken met jouw bedrijf, jezelf, jouw nieuwe dienst of product, je op handen zijnde evenement et cetera.

Maar hoe bereik je jouw doelgroep?

Tsja. Als er weinig mensen naar kijken, zijn al je inspanningen voor niets geweest. Logisch dat je jouw film met trots aan iedereen wilt laten zien. Logisch dat je ervoor wilt zorgen dat de video veelvuldig door je doelgroep bekeken wordt. Maar hoe doe je dat? We geven je een aantal lancering tips.

Op je website

Je kunt jouw film direct op je website plaatsen – het is dan via je server af te spelen. Dit kost je echter bandbreedte en vertraagt de snelheid van je site. Daarom adviseren we onze klanten de video op een videoplatform te plaatsen. Bijvoorbeeld op YouTube en/of Vimeo. Je belast je server niet en jouw bedrijfsfilm is heel makkelijk op je website in te sluiten.

1. YouTube – upload jouw film vooral op YouTube. YouTube is namelijk eigendom van Google en de op een na grootste zoekmachine. Met een video op dit platform word je daarom online snel gevonden. Zorg er wel voor dat jouw YouTube kanaal én de film goed geoptimaliseerd zijn. Richt je kanaal in, kies de juiste (prikkelende) titel, voeg een omschrijving toe en de trefwoorden waarop je gevonden wilt worden.

2. Vimeo – zet je film óók op Vimeo. Dit platform bied je een hoge afspeelkwaliteit. Jouw video oogt er mooier en heeft geen storende links en advertenties. Bovendien is Vimeo gebruiksvriendelijker dan YouTube – de instellingen zijn heel overzichtelijk en makkelijk.

In jouw e-mailhandtekening

Een vaak vergeten middel: je e-mailhandtekening. Hoeveel e-mails stuur je uit per week, per maand, per jaar? Je kunt de link naar je film onder je naam in je e-mail zetten. Met een kort prikkelend zinnetje, dus niet: ‘Zie hier mijn bedrijfsfilmpje’, maar iets wat mensen nieuwsgierig zal maken.

In jouw nieuwsbrief

Dat je jouw film in je digitale nieuwsbrief plaatst, spreekt voor zich. Bijvoorbeeld met een leuke anekdote of foto’s van ‘the making of’.

Op social media

Zet de juiste social media in om jouw video te verspreiden. Wat zijn de JUISTE social media? Daar waar jouw doelgroep te vinden is. Je tot jongeren via Facebook richten heeft weinig zin, via Insta of TikTok wel. Welke social media worden door jouw klanten en prospects gebruikt?

Upload direct

Upload jouw video direct op LinkedIn of Facebook. Wanneer je een linkje naar jouw website of YouTube kanaal plaatst, wordt het minder aantrekkelijk weergegeven en de kijkers moeten te veel klikken om jouw video te zien. Het direct uploaden zorgt er vaak voor dat het filmpje zich automatisch afspeelt. De kans dat iemand stopt met scrollen en het helemaal afkijkt is dan groter.

Prikkel met tekst

Start met een prikkelende titel of een teasend zinnetje om de aandacht te trekken en interesse te wekken. Voeg een omschrijving toe, zodat het duidelijk is waar de video over gaat. Maar vooral om nog meer interesse te wekken, meer informatie te geven én om jouw trefwoorden te noemen. Zo word je ook nog beter vindbaar. Eindig daarom met een aantal hashtags (jouw trefwoorden). Minstens drie.

Url naar jouw site

Het linkje naar jouw website is ook handig. Jouw film roept misschien wat vragen op, wekt interesse in jou en jouw bedrijf, maakt dat de kijkers meer informatie willen. Maakt het makkelijk door een url te noemen, maar bij voorkeur niet in jouw post, maar onder de video, als commentaar. Social media willen niet dat bezoekers weggaan en LinkedIn/Facebook verlaten. Hun algoritmes straffen je af wanneer je bezoekers met een extern linkje weg probeert te krijgen. Jouw post en video wordt dan aan weinig mensen getoond.

Kies het beste tijdstip

Wanneer lanceer je jouw video op social media? Denk er goed over na: wanneer is jouw doelgroep er te vinden? De meeste mensen checken social media door de week in de ochtend, tijdens de lunchpauze en aan het einde van de werkdag. Vaak tijdens woon-werk verkeer, natuurlijk vooral in de bus of trein. Maar misschien is het weekend voor jou de beste tijd? En misschien is het plaatsen buiten de ‘spits’ het meest effectief?

Zorg voor interactie

Ongeacht welke dag en tijdstip je kiest, reserveer die dag altijd een beetje tijd voor interactie. Jouw video krijgt zeer waarschijnlijk leuke reacties of vragen. Het is belangrijk om erop te reageren. Like de reacties, bedank voor complimenten, geef aanvullende informatie. Zo creëer je nog meer ‘buzz’. De algoritmes beoordelen jouw bericht dan als interessant en relevant en zullen het aan meer mensen tonen. Jouw bereik groeit en de video wordt langer ‘in leven’ gehouden.

Creëer extra bereik

Stuur het linkje naar jouw bericht met de film naar jouw vrienden, kennissen en zakelijke contacten. Via mail of whatsapp. Of plaats het linkje in jouw whatsapp groepen. Vraag jouw contacten om commentaar en likes. En om het linkje naar jouw video door te sturen naar mensen die het mogelijk interessant vinden.

Beurzen, presentaties en sales gesprekken

Toon je film tijdens alle gelegenheden waar je je relaties treft. Geef je een presentatie? Jouw bedrijfsfilm is een mooie inleiding. Aan het begin wil je jezelf toch even voorstellen. Ook tijdens een acquisitie- of kennismakinggesprek is het leuk om met een bedrijfsvideo te beginnen. Zo geef je direct en op een leuke manier een gezicht aan jouw bedrijf.

Monitoren

Bit.ly is een handige tool waarmee je de link naar je film kunt inkorten. Via jouw account op www.bitly.com volg je hoe vaak en vanaf welk medium je video is aangeklikt. Daarmee krijg je handige informatie voor een vervolg en je kunt jouw volgende marketingacties aanpassen en gerichter maken.

De handigste tip

Misschien is de handigste tip wel ons e-book ‘Scoor dubbel met jouw video op YouTube’, die je gratis kunt krijgen. Hierin vind je alles wat je zou moeten weten over het vindbaar maken van jouw video, uitvoerig en met voorbeelden uitgelegd. Stuur een mail naar info@prezz.org en vraag het aan.

 

 

MENU