Beter 1 professionele camera in de hand dan 10 smartphones in de lucht? Of…

Geplaatst op 13 mei 2016
Beter 1 professionele camera in de hand dan 10 smartphones in de lucht? Of…

Maken jij en jouw medewerkers video’s voor YouTube, Twitter of Facebook? Hartstikke goed. Dus 10 smartphones in de lucht? Wij zijn voor. Met persoonlijke filmpjes en een effectief videomarketingplan maak je grote kans jouw doelgroep te bereiken en te raken.

De grote lijnen in je organisatie zet je neer met professionele videos. Zo liet Intrakoop, een inkooporganisatie voor de zorgsector, een film maken om de productgroep Eten en Drinken onder de aandacht te brengen:

 

Voor de ‘actrice’ in de video was het even geleden dat ze aardappels had geschild. Zeker onder het toeziend oog van een camera. Met cast en crew werd het een efficiënte én gezellige draaidag. Maar er komt best wat bij kijken. Hoe pak je het aan?

Concept

Het start met het bepalen van je doel, je doelstellingen, je doelgroep, sfeer. Wat wil je dat de kijker denkt, voelt en doet na het zien van je film? En ook niet onbelangrijk: wat is je budget en heb je een deadline? Vervolgens bedenk je het concept en schrijf je het script. Als je je verhaal wilt vertellen aan de hand van een voice-over, dan schrijf je een goede tekst – in spreektaal! – en zoek je een passende voice-over stem.

Planning

Nu komt de planning. Op welke locaties ga je filmen of heb je een studio nodig? Wat voor type camera’s en welke objectieven zet je in? Welke cameraman (vrouw?) maakt de voor jou passende beelden? Denk ook aan licht en geluid. Voor een efficiënte draaidag is het handig vooraf de filmlocaties te spotten. Maak een lijst van alle benodigde rekwisieten en wie regelt deze? Gaan je medewerkers optreden in je video of zet je professionele acteurs in? Had je een animatie in je film bedacht? Bijvoorbeeld een animatie van je logo. Zoek dan naar een animatiemaker die in de door jou gewenste stijl kan animeren.

Filmopnamen

Met het draaiboek in de hand weet tijdens de opnamen iedereen wat hij of zij moet doen. Door een goede voorbereiding kun je op de draaidag efficiënt de cast en crew op elkaar afstemmen. Een regisseur zorgt ervoor dat alle beelden qua timing, compositie, uitstraling, uitdrukkingen en tekst kloppen. Zorg voor voldoende quitclaims, waardoor iedereen die in beeld komt, kan tekenen voor akkoord.

Montage

In de montage valt alles samen. Het is handig als je alle materialen van de huisstijl, zoals lettertypes, logo’s en kleurcodes bij de hand hebt. Je spot de takes van de draaidag en zoekt de beelden die het beste passen in je montage. In het beeldmateriaal kun je nog kleurcorrecties toepassen, zodat alle beelden mooi op elkaar aansluiten. Je voegt de ingesproken voice-over en animaties in. De sfeer van je film wordt voor een belangrijk deel bepaald door de muziektrack die je eronder zet en eventuele andere audio effecten. Let erop dat je muziek rechtenvrij is. Of geef een music composer de opdracht muziek op maat te maken. Het spannendste moment is wanneer je de eerste edit aan je collega’s kan laten zien (preview). Dan kun je samen afstemmen of er nog aanpassingen in je film nodig zijn of dat ‘ie klaar is om deze in de juiste extensies op te leveren.

Videomarketing

En last but not least: wat heb je aan een film die niet gezien wordt? Zorg voor een goede verspreiding van je video volgens je videomarketingplan.

Toch 1 professionele camera?

Besteed je het maken van jouw film(s) liever uit aan een full service videobedrijf? Voor ons is het dagelijkse kost. Wij nemen je graag aan de hand mee.

MENU